Az FP2 eseménytelensége mögött a 2022-es gumiszabályok állnak

Az FP2 eseménytelensége mögött a 2022-es gumiszabályok állnak
Kép forrása: Formula
P1racenews AI automatikus összefoglalója:

Négy helyett öt szett köztes abroncs használható fel 2024-ben egy nagydíjhétvégén, de a korábbi pénteki engedmény nélkül – ami takarékoskodásra ösztönzi az F1-es csapatokat.

A 2024-es Formula-1 szezonban az esős gumikiosztási szabály értelmében egy autóhoz összesen öt köztes és két teljes esőgumi áll rendelkezésre a versenyhétvége során, péntektől vasárnapig. Az előző szabályozáshoz képest kisebb módosítás történt: a hétvégén eddig négy köztes és három esőgumi használata volt megengedett, de a pénteki esős szabadedzés után az intermediate abroncs használata esetén egy ingyen szett járt a versenyzőnek a hétvége további részére. Az új szabályozás azonban arra sarkallja a csapatokat, hogy ténylegesen használják az esős gumikat a versenyhétvégén.

A Japán Nagydíj második szabadedzésén látott kevés köztes gumis körözés arra hívja fel a figyelmet, hogy a csapatok inkább spórolnak az intermediate abronccsal, hogy az időmérő és futam során legyen elegendő felhasználható gumi. Lewis Hamilton is kritizálta az új szabályt, mivel szerinte a változás miatt senki sem hajlandó kiállni esőben és használni az intermediatet. A Pirelli mérnöke javaslatokat tett a szabállyal kapcsolatban, öt szett köztes gumi állna rendelkezésre a hétvége elejétől, de ha egy edzést esősnek nyilvánítnak, akkor vissza kellene adni egy szettet, ezáltal bátorítva a csapatokat a gumik használatára. A módosításról később egyeztetnek az FIA-val és a csapatokkal, hogy megfelelő megoldást találjanak a problémára.

Tovább a cikkhez

Kapcsolódó bejegyzések