Az „Osztár: Az osztrák társadalombiztosítás ellátásai és jogosultságok” címet javaslom.

Az „Osztár: Az osztrák társadalombiztosítás ellátásai és jogosultságok” címet javaslom.
Kép forrása: Formula
P1racenews AI automatikus összefoglalója:

Ausztriai munkavállalóként tisztában kell lenni azzal, hogy milyen esetben lehet a társadalombiztosítóhoz fordulni, és ott milyen ellátásokra számíthatunk.

Az osztrák társadalombiztosítás három fő területen szolgáltat: baleset, betegség és nyugdíj terén. Az igényeket bármelyik területen bejelentve azok mindig továbbításra kerülnek az illetékes szolgáltatóhoz. A szabályok ismertetése érdekében érdemes a specializált céghez fordulni, és az OMIP tájékoztatójából is informálódhatunk.

Az osztrák TB-be való bejelentkezéshez először regisztrálni kell a társadalombiztosítónál. Vállalkozóknak saját maguknak kell kitölteniük a kérelmet az egészségbiztosítás fedezetére. Miután létrejött az osztrák jogviszony, jelenteni kell a magyar hatóságoknak az E106-os nyomtatvány segítségével, hogy a járulékfizetés külföldön történik.

Az E160-as igazolást az osztrák egészségpénztár közvetlenül eljuttatja a magyar hatóságokhoz. Amennyiben további dokumentumokra van szükség, arról értesítik a biztosítottat. Az E104-es nyomtatvány korábbi munkaviszonyok igazolására szolgál, és a lakcímre kerül kézbesítésre. Az utólagos munkaviszony bejelentésére az E104-es nyomtatvány használható, amely elkerülheti a magyarországi TB utólagos fizetési kötelezettséget.

Tovább a cikkhez

Kapcsolódó bejegyzések