Az autósport legendája, Adrian Newey, Max Verstappent dicséri vezetői képességeiért

P1racenews AI automatikus összefoglalója:

A Red Bull tervezőzsenije beszélt arról, mely tulajdonságában emlékeztet a többi korábbi F1-es világbajnok nagyságra a fiatal holland.

Max Verstappen 2023-ban a Formula-1 történetének egyik leguralmabb idényét produkálta, 19 győzelemmel 22 futamból, bekerülve ezzel a háromszoros világbajnokok klubjába. Ő a tíz pilóta közé tartozik, akik legalább három világbajnoki címet szereztek az F1-ben, olyan nevek mellett, mint Fangio, Brabham, Stewart, Lauda, Piquet, Prost, Senna, Schumacher, Vettel és Hamilton.

Verstappen sikereiben fontos szerepet játszott az Adrian Newey által tervezett Red Bull autó. A tervezőguru az évtizedek során más nagyszerű pilótákkal is dolgozott, és arra a kérdésre válaszolva, hogy Verstappen miben hasonlít az előző kivételes pilótákra, elmondta: „Úgy gondolom, hogy Max, hasonlóan a többi nagyszerű versenyzőhöz, szinte önreflexióban vezeti az autót. Ez lehetőséget ad neki arra, hogy energiát takarítson meg az autó vezetéséből, és hogy kiismerje az autó jellemzőit, a kormányon lévő elektronikai eszközökkel pedig beállításokat végezzen a verseny során. Így tudja elérni, amire éppen szüksége van, például a gumikopás kezelésében. Képes teljes mértékben olvasni a futamot, és úgy vélem, hogy már a Formula-1-be való érkezéskor is rendelkezett ezzel a képességgel, de mostanra igazán magas szintre fejlődött. Tehát nagyon gyorsan tud vezetni, miközben mindig tartalékot tart fenn, ugyanúgy, ahogy a többi nagyszerű pilótánál is.”

Verstappen kivételes tehetsége mellett feltűnést keltettek a néha heves rádióüzenetei is, amelyeket a versenymérnökével, Gianpiero Lambiaséval folytatott. Mindkét fél elmondta, hogy kiváló a kapcsolatuk, és most Newey is elárulta, hogy könnyű együtt dolgozni a pilótával. Verstappen komoly követelményeket támaszt, de visszajelzései jók, nem túl bonyolultak, és képes kifejezni, hogy mit vár az autótól. Megbízik a versenymérnökében, hogy megtalálják a jó megoldásokat.

Tovább a cikkhez

Kapcsolódó bejegyzések