Hogyan biztosítsd a gépjármű adásvételt – Az autóvásárlás biztonságossá tétele

P1racenews AI automatikus összefoglalója:


Napjainkban megállapítható, hogy mind az új mind a használtautó piac fellendülésben van. Éppen ezért az egyik leggyakoribb szerződéstípussá vált a gépjármű adásvételi szerződés. A felek érdekeit figyelembe véve, mindig gondoskodjunk az írásbeli adásvételi szerződés megkötéséről, ügyelve a kötelező tartalmi elemekre. Cikkünkben megnézzük a szerződés legfőbb elemeit, megmutatjuk a gépjármű lekérdezés leggyorsabb módját is, valamint mutatunk egy alternatívát a szerződés legegyszerűbb elkészítésére is.

Az adásvételi szerződés kötelező elemeket tartalmaz, mint például a jogügylet jogcíme, a jármű azonosító adatai, a felek személyes adatok, a jármű dokumentumainak sorszáma, a birtokba kerülés időpontja és kilométeróra állása, valamint a tulajdonjog változásának hatályba lépése. Mindkét félnek nyilatkoznia kell arról, hogy teljesítik a bejelentési kötelezettséget a hatóság felé, és ismerik a bejelentés joghatásait és jogkövetkezményeit. Fontos, hogy a felek adatai jól olvashatóak legyenek, különös figyelemmel a születési helyre és dátumra, az anya nevére, az állampolgárságra és a személyazonosító okmány számára.

Gépjárműadatok lekérdezéséhez használható a Jármű Szolgáltatási Platform, ahol a magyar rendszám megadásával közvetlenül lekérdezhetőek az adatok. Fontos azonban megjegyezni, hogy csak Magyarországon forgalomba helyezett járműveket lehet lekérdezni ezen a platformon.

A Szerzi platformon a gépjármű adásvételi szerződést is könnyedén elkészítheti. A regisztráció után használhatja az okosdokumentumot, amely garantáltan minőségi és naprakész adásvételi szerződést biztosít kedvező áron.

További segítséget az adásvétellel kapcsolatban a Szerzi platformon regisztrált ügyvédek nyújthatnak online jogi tanácsadás formájában. Ők készséggel állnak rendelkezésre minden felmerülő kérdés esetén.

Tovább a cikkhez

Kapcsolódó bejegyzések