F1Stat: Verstappen, Piastri, McLaren

P1racenews AI automatikus összefoglalója:


F1Stat: Verstappen, Piastri, McLaren

Max Verstappen az idei évben megszerezte harmadik világbajnoki címét, ezzel olyan legendákhoz csatlakozott, mint Jack Brabham, Jackie Stewart, Niki Lauda, Nelson Piquet és Ayrton Senna. Még öten előtt van a ranglistán, melyet Michael Schumacher és Lewis Hamilton vezet (mindkettő 7 címmel), Juan Manuel Fangio (5 cím), valamint Alain Prost és Sebastian Vettel (mindkettő 4 cím) követ.

Ez volt az F1 történetében a hetedik alkalom, hogy a világbajnoki cím már szombaton eldőlt. Korábban Juan Manuel Fangio, Jack Brabham, Graham Hill, Nelson Piquet és Keke Rosberg is szombaton bizonyította be győzelmét. Nigel Mansell balesete miatt Nelson Piquet egy alkalommal sem ünnepelhette vasárnap a világbajnoki címét. Max Verstappen pedig azért tudta szombatot választani a bajnoki ünneplés napjául, mert még hat futam volt hátra a szezonból, ezzel beállítva Michael Schumacher 2002-es rekordját.

Verstappen három világbajnoki címet szerzett, mióta Lewis Hamilton utoljára nyert futamot. Vasárnap Verstappen a negyedik „grand slam” győzelmét érte el, ami a Forma-1 történetében csak négy pilótának sikerült többször: Jim Clark (8), Hamilton (6), Alberto Ascari és Schumacher (5-5). Ezzel együtt ez volt a tizedik mesterhármasa, amivel csak Schumacher (22), Hamilton (19) és Clark (11) tudhatnak többet magukénál. Emellett Verstappen 14. alkalommal kezdett az élről, ami abszolút rekord.

Ezen kívül Verstappen további rekordokat döntött az idei szezonban: összesen 739 körön át vezette a mezőnyt, ami az abszolút rekord; 36. versenyén egymás után szerzett pontokat, ami a második leghosszabb sorozat az F1 történetében; 24 különböző pályán nyert, csak Hamilton tud ebben többet; Nico Rosberggel azonosan 30. rajtelsőségét érte el, ezzel a 8. helyet foglalja el az örökranglistán; továbbá több mint 200 ponttal vezeti a pontversenyt, amivel…

Tovább a cikkhez

Forrás: Formula

Kapcsolódó bejegyzések