Végzetes párharc: Ferrari vs Mercedes 83-83 a F1 történetében

P1racenews AI automatikus összefoglalója:


Egyenlített a Ferrari, Verstappen újabb rekordokat döntött, Piastri először „ismételt”, sosem volt két dán egyszerre a pályán, Ricciardo nagy dobása.

A 2021-es Mexikói Nagydíjjal Max Verstappen karrierje 51. F1-es futamgyőzelmével utolérte Alain Prostot az örökranglista negyedik helyén. Idén már a 16. győzelmét aratta, ami abszolút rekordnak számít. Verstappen a tavalyi szezonkezdet óta összesen 31 nagydíjat nyert, ami ugyanannyi, mint Nigel Mansell teljes karrierje során.

A dobogós helyeket illetően Verstappen a hetedik legsikeresebb az örökranglistán 95 dobogóval, és jövőre jó eséllyel utoléri Raikkönent, Alonsót és Prostot. Verstappennek több mint kétszer annyi pontja van, mint a második helyezett Sergio Pereznek, és csak eggyel kevesebbel, mint az Aston Martin és a McLaren összeadva.

Mexikóban Verstappen megszerezte 5. győzelmét, ami a Red Bull Ringgel holtversenyben a legsikeresebb pályája. Ha jövőre valamelyik helyszínen hatodik győzelmét is megszerzi, az csak Schumachernek, Hamiltonnak és Sennának sikerült eddig.

Verstappen és Hamilton összesen 36 alkalommal végeztek az első két helyen tetszőleges sorrendben, ami rekordnak számít. A Ferrari pedig az első rajtsort megszerezte a Monacói Nagydíj óta, és 83 alkalommal volt az első rajtsorban, ugyanannyiszor, mint a Mercedes.

Charles Leclerc karrierje 22. rajtelsőségét szerezte, és beérte Fernando Alonsót az örökranglista 14. helyén. Leclercnek 24 pole-ja van, kettővel több, mint Valtteri Bottasnak.

Leclercnek gyenge pole-kihasználási mutatója van, mindössze 18,2%. Alonso a rajtelsőségeinek 63,6%-át, Verstappen pedig 83,3%-ukat váltotta győzelemre.

Lando Norris a 17. helyről indult és feljött az 5. pozícióba, korábban sosem tudott ennyit javítani egy nagydíjon.

Daniel Ricciardo a 7. helyen végzett, ez a legjobb eredménye az Azerbajdzsáni Nagydíj óta, és a 2013-as szezonzáró óta először szerzett pontot az AlphaTauri csapat színeiben.

Ezzel az idei mezőny 22 tagjából már 21 szerzett pontot, kivéve Nyck de Vries-t. A negyedik hely a AlphaTauri legjobb eredménye az idén, és Ricciardo a legjobb eredményét érte el a 2021-es spái hétvége óta.

Oscar Piastri a nyolcadik helyen végzett, már kilencedik alkalommal szerzett pontot, de először fordult elő, hogy ugyanazon a helyen végzett, ahol már korábban volt pontszerző. A pontos sorrend 8., 10., 4., 5., 9., 7., 3. és 2. hely volt.

Ez volt az első olyan hétvége az F1-ben, amikor két dán versenyző, Frederik Vesti és Kevin Magnussen is részt vett a szabadedzésen.

Tovább a cikkhez

Forrás: Formula

Kapcsolódó bejegyzések