Hatékony módszerek az időskori memóriazavar megelőzésére

P1racenews AI automatikus összefoglalója:


Mivel sokan tapasztalják idősebb ismerőseiken a demencia jeleit, az emberek többsége fél attól, hogy hogy őt is utoléri majd ez a betegség. Jó hír azonban, hogy az időskori memóriazavar megelőzhető!

A Frontiers in Psychology szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az időskori memóriazavarokat az olvasás és hangoskönyvek hallgatása is segítheti javítani.
A regények és hangoskönyvek befogadása során nagyfokú figyelmet, fegyelmet és kitartást igényel az apró részletek megjegyzése, amelyek hozzájárulhatnak a memória fejlesztéséhez.
Az idősebb emberek, akik naponta legalább 90 percig olvastak, jobb eredményeket értek el a memóriateszteken, mint a rejtvényfejtéssel foglalkozók.
A fiatalabb korosztálynál sajnos csökken az olvasási szokás, és kevésbé foglalkoznak összefüggő szövegekkel.
Az Alzheimer-kór általában memóriazavarral kezdődik, de a szellemi képességek rendszeres edzése és a testedzés segíthet a fejlődésükben és megelőzésükben.
A kutatók szerint az olvasás és a mozgás kombinációja, például futás közbeni hangoskönyv hallgatás, kulcsfontosságú lehet a mentális egészség megőrzésében, különösen az idősebb korosztálynál.

Tovább a cikkhez

Kapcsolódó bejegyzések