A zseniális gondolkodás és Adrian Newey vezérség a Red Bull F1 újabb sikereiért

P1racenews AI automatikus összefoglalója:


Ő látta át azt, amit más nem: így lett ismét verhetetlen sikerautó a Red Bullnál Adrian Newey munkája miatt.

Az utóbbi években Adrian Newey ismét bizonyította, hogy a Forma-1-es szabályváltozásokat és azok következményeit jobban megérti, mint bárki más. Ő volt az egyetlen, aki jól felmérte a 2022-re bevezetett szívóhatásos autók teljesítményének kulcsát, és ennek megfelelően a Red Bull volt az egyetlen csapat, amely stabil alapokra építhetett. A másik csapatoknak azóta is folyamatosan tűzoltásra és újratervezésre van szükségük.
Az RB18 és az RB19 autók titka az volt, hogy a futómű működése nagyon fontos szerepet játszott. Newey saját tervezésű felfüggesztésekkel és anti-dive elvvel biztosította az autó stabilitását fékezésnél, gyorsításnál és kanyarokban is. Emiatt a Red Bull autói puhább gátlókkal versenyezhettek, és ezáltal simábbá és egyenletesebbé vált a teljesítményük.
A Mercedes és a Ferrari viszont túl kemény és kis tartományban működő futóművekkel küzdöttek, aminek következtében könnyen kibillentek az ideális állapotból. A pattogás problémája többdimenziós, az autó formája, a futómű és a karosszéria merevsége mind szerepet játszik benne.
A 2023-as szabályváltozások is segítették a Red Bullt, mivel a FIA mérsékelte a pattogást és megkövetelte, hogy a padlólemezek élei legyenek magasabbak. Így a Red Bullnak nem kellett nagy változtatásokat eszközölnie az autóban, míg a többi csapatnak igen.

Tovább a cikkhez

Kapcsolódó bejegyzések