Radikális ötletekkel dobnák fel a sprinthétvégéket

P1racenews AI automatikus összefoglalója:


A Formula-1 vezetői azon gondolkodnak, hogy radikálisan átszabnák az unalmasnak tűnő sprinthétvégéket. A tervek közt érdekes gondolatok szerepelnek.

A 2021-es szezonban bevezetett Sprintformátum azóta sok változáson ment keresztül a Formula-1-ben. A kezdetekben az időmérő edzés határozta meg a sprint rajtsorrendjét, majd a sprint végeredménye az egész versenyét. Azóta a sprintnap különálló szombati versenynap lett, ahol saját kvalifikációt tartanak az egyharmad hosszúságú versenyre, és már a legjobb nyolc pilóta is pontot szerezhet.

A hírek szerint az F1 vezetői elégedetlenek a sprintformátum jelenlegi izgalomfaktorával, és radikálisabb változtatásokat fontolgatnak, akár egy teljesen független sprintbajnokság bevezetését is, amelyben a szombaton szerzett pontok nem számítanának bele a világbajnoki címért folyó harcba. Egy másik lehetőség lenne egy jól csengő szponzor bevonása a sprintekbe, és a győztes pilótának 1 millió dolláros pénzdíjazást biztosítanának.

Egy másik ötlet a fordított rajtrács bevezetése lenne, ahol a pilóták a világbajnoki pontverseny állásával ellentétes sorrendben állnának fel a rajthoz, hogy növeljék az izgalmat és biztosítsák a versenyképesebb mezőnyt. Azonban a csapatok és csapatvezetők között megoszlanak a vélemények a mögött, hogy milyen változtatásokat hozzanak a sprintformátumban, és sokak szerint inkább óvatos és megfontolt hozzáállásra lenne szükség.

Az új változtatások várhatóan 2024-ben lépnek életbe, és még nem tisztázottak a pontos részleteik. Mindenesetre az F1 nem tervezi a sprintformátum teljes elvetését, és a csapatok közösen dolgoznak a sportág vezetőjével, Stefano Domenicalival ennek a kérdésnek a megvitatásában.

Tovább a cikkhez

Forrás: Formula

Kapcsolódó bejegyzések